26 martie 2010

Argintul lui Joubert


Dupa un concurs superb, plin de spectaculozitate si dramatism, podiumul a ramas acelasi ca la programul scurt, asiaticul transand lupta pentru aur la 10 puncte peste Chan, care l-a invins la limita pe Joubert, ovationat minute intregi de marele public.Fara sa riste decat la inceput, cand a incercat in premiera un cvadruplu flip, aterizat pe doua picioare, japonezul Daisuke Takahashi a avut o evolutie fara greseala, punctata de elemente tehnice deosebit realizate, triplu axel, lutz sau rittberger, dar si de o parte artistica excelenta, care l-a ajutat sa castige titlu la o distanta de 10 puncte deasupra urmaritorilor sai, cifra de 257.70 spunand totul de la sine. Este pentru prima data cand un patinator dinTara Soarelui Rasare" reuseste sa obtina titlul suprem la un CM.

Pe doi s-a clasat Patrick Chan, care l-a depasit dupa o lupta frumoasa pe Brian Joubert, pana la urma juriul despartindu-i pe cei doi cu aproximativ 6 puncte, acestea in favoarea nord-americanului. Chan nu a riscat sa faca o saritura cvadrupla, s-a bazat pe o parte artistica superba, cu piruete si secventa de pasi de mare nivel, dar si pe "triple" realizate fara cusur, mai putin acel rittberger complet ratat pe finalul concursului. Fost gazda de la Vancouver si-a pastrat locul 2 dupa programul scurt, realizand cu aceasta medalie de argint cea mai buna performanta din cariera sa.

Brian Joubert a facut din nou spectacol pentru fanii din Torino, el reusind in aceasta seara doua sarituri cvadruple (!!), prima din ele cupland-o si cu un triplu toeloop. Din pacate, europeanul s-a relaxat pe la mijlocul evolutiei, cazand la o saritura tripla oarecum usoara. O parte artistica de zile mari, o secventa de pasi dementiala, care ne-a facut sa ne aducem aminte de marele Yagudin. Un loc 3 meritat care se putea transforma in argint, daca Brian scapa azi de emotii si daca juratii il punctau dupa valoare ieri dupa-masa.

Programul lung a fost unul superb, in care si ceilalti oameni de valoare si-au facut datoria pe gheata, oferind spectacole mare gala. Cehul Brezina a demonstrat si azi ca este unul dintre marile figuri ale sportului elegantei pe gheata, la doar 19 ani, si chiar si fara cvadrupla. Gazda Contesti a facut spectacol si astazi, dupa melodia western de ieri el alegand o piesa inspirata din folclorul zonei muntilor Anzi. Probabil insa ca cel mai frumos program al zilei ca si realizare a sariturilor a fost realizat de veteranul belgian Perren, aflat azi la ultima sa evolutie din cariera. Fostul dublu medaliat cu bronz la europene a inceput cu o combinatie naucitoare, cvadruplu-triplu-triplu, pentru ca pe tot parcursul programului el sa mai reuseasca inca aproximativ 10 triple. Dezamagirea mare a zilei s-a numit japonezul Kozuka, care de pe 4 la scurt a ajuns azi pe 10, dupa cateva mari greseli care l-au costat dureros.

Clasamentul primilor 10 patinatori din lume:

1. Daisuke Takahashi JAP 257.70
2. Patrick Chan CAN 247.22
3. Brian Joubert FRA 241.74
4. Michal Brezina CZE 236.06
5. Jeremy Abbott SUA 232.10
6. Adam Rippon SUA 231.47 (dupa joubert, el este favoritul meu - foto)
7. Samuel Contesti ITA 218.66
8. Kevin van der Perren BEL 218.43
9. Adam Schultheiss SWE 218.26
10. Takahiko Kozuka JAP 216.73

Dan Alexandru - Sport365.ro

Niciun comentariu: